Trekk i lønn og feriepenger
Kan du som arbeidsgiver trekke arbeidstaker i lønn og feriepenger ved feilutbetalinger eller ved andre forhold? Denne artikkelen gir deg nyttig informasjon.
Hovedregelen er at det er ulovlig å trekke i arbeidstakers lønn og feriepenger. Det betyr at du ikke kan motregne (avregne) dine krav med den ansattes lønnskrav eller opptjente feriepenger, med mindre det aktuelle trekket omfattes av et av unntakene i arbeidsmiljøloven § 14-15 (3) .
Unntakene som kan gi deg adgang til å foreta trekk i lønn og feriepenger er:
- Lov: Hvis det er fastsatt i en lovbestemmelse, som f.eks. at du kan gjøre skattetrekk i de ansattes lønn (skattebetalingsloven § 5-4 (1)).
- Tjenestepensjon: Hvis det trekkes i arbeidstakers egenandel til tjenestepensjonsordninger omfattet av foretakspensjonsloven, innskuddspensjonsloven .
- Skriftlig avtale: Hvis du og arbeidstaker på forhånd skriftlig har avtalt at du kan foreta trekk.
- Fagforeningstrekk: Hvis det ved tariffavtale er fastsatt regler om lønnstrekk for fagforeningskontingent, premie til kollektiv forsikring som er knyttet til medlemskap i fagforening, avgift til opplysnings- og utviklingsfond, eller til lavtlønnsfond.
- Erstatning: Erstatning for skade eller tap som arbeidstaker i forbindelse med arbeidet forsettlig eller grovt uaktsomt har påført virksomheten, og:
- arbeidstaker skriftlig erkjenner erstatningsansvar,
- erstatningen er fastslått ved dom, eller
- arbeidstaker fratrer sin stilling – rettsstridig – uten å overholde oppsigelsesfristen
- Arbeidsnedleggelse eller arbeidstegning: Lønn kan trekkes hvis det ikke har vært praktisk mulig å ta hensyn til fravær som følge av arbeidskamp ved lønnsberegning- og utbetaling. For eksempel ved streik fra arbeidstakerne eller lockout fra arbeidsgiver.
Nedenfor behandler vi nærmere noen av disse grunnlagene for trekk i lønn og feriepenger.
Vil du vite mer?
Resten av innholdet er for NHO-medlemmer. Logg inn for å lese videre og få tilgang til veiledning og verktøy som gjør din hverdag som arbeidsgiver enklere.