Hopp til hovedinnhold
Logg inn

Prøvetid: Slik bruker du prøvetiden riktig

I prøvetiden har du en noe romsligere adgang enn ellers til å avslutte arbeidsforholdet. Det er lurt å avtale prøvetid ved alle nyansettelser, og prøvetiden må brukes godt.

Forutsetningen for å bruke prøvetid er at man har avtalt det skriftlig. Når du skal avtale prøvetid, er det viktig å gjøre det på riktig måte. Det finnes blant annet begrensninger i hvor lang prøvetid du kan avtale. Alle våre arbeidsavtalemaler har en klausul om prøvetid du kan bruke. 

Det er alltid mulig å avtale prøvetid når du gjør en helt ny ansettelse, mens det derimot finnes klare begrensninger i muligheten for prøvetid når du endrer stilling i virksomheten. Disse forklarer vi nedenfor. 

For å få mest utbytte av prøvetiden, og for å kunne gå til oppsigelse hvis arbeidstakeren ikke fungerer i stillingen som forventet, bør du gjøre en god oppfølging i løpet av prøvetiden. Vi gir deg rådene nedenfor. Hvis nyansettelsen skjærer seg, kan vi også hjelpe deg med hvordan du går frem når du skal gå til oppsigelse i prøvetiden.

3 ting du bør vite om prøvetid:


  • 1
    Avtalen: Hvordan avtales prøvetid?
  • 2
    Lengde: Hvor lang kan prøvetiden være?
  • 3
    Oppfølging: Gjennomfør jevnlige møter

Vil du vite mer?

Resten av innholdet er for NHO-medlemmer. Logg inn for å lese videre og få tilgang til veiledning og verktøy som gjør din hverdag som arbeidsgiver enklere.