Personlig verneutstyr
Spørsmål og svar
Hvilket verneutstyr må vi ha?
Hvis risiko for skader på liv og helse hos arbeidstaker ikke kan unngås på annen måte, plikter arbeidsgiver å stille hensiktsmessig personlig verneutstyr til rådighet for arbeidstaker. Arbeidsgiver må også sørge for at nødvendig opplæring blir gitt. Det er altså arbeidsgiver som må vurdere risiko og behov for verneutstyr, men det anbefales at arbeidsgivers vurdering og valg av personlig verneutstyr foretas i samråd med arbeidstakeren, eventuelt verneombud og/eller bedriftshelsetjeneste. (Forskrift om organisering, ledelse og medvirkning, kap. 15 og Arbeidsmiljøloven § 3-2).
Hvilke krav er det til opplæring i bruk av verneutstyr?
Arbeidsgiver skal før personlig verneutstyr tas i bruk:
- informere arbeidstaker om hvilke farer det personlige verneutstyret beskytter mot.
- sørge for at arbeidstaker får forståelig informasjon og nødvendig opplæring i bruk av det personlige verneutstyret.
(Forskrift om organisering, ledelse og medvirkning, §15-5)
Opplæring og informasjon bør også omfatte mulige forholdsregler arbeidstaker skal ta hvis det personlige verneutstyret under bruk ødelegges eller får nedsatt verneeffekt.
Riktig bruk og behandling av det personlige verneutstyret minsker faren for svekkelse av utstyrets verneeffekt og dermed skader på liv og helse hos arbeidstakeren. Der det er nødvendig bør arbeidsplassen være merket med skilting som angir bruk av verneutstyr.
Kan jeg pålegge ansatte å bruke verneutstyr?
Ja. Ansatte skal ha opplæring i bruk og vedlikehold av det utstyret de får utdelt, samt opplæring i når dette skal benyttes. Ansatte har plikt til å bruke pålagt verneutstyr, og i ekstreme tilfeller kan det å nekte å benytte pålagt verneutstyr medføre oppsigelse. Se siden om saklig grunn til oppsigelse pga. arbeidstakers forhold. Arbeidsgiver kan aldri tillate at det ikke brukes verneutstyr så lenge det er en risiko for skade. Du kan lese mer om medvirkningsplikten i Arbeidsmiljølovens § 2-3.
Hvem bestemmer hvilket verneutstyr vi skal ha?
Det er arbeidsgiver som skal vurdere risiko og behov for verneutstyr, men det anbefales at arbeidsgivers vurdering og valg av personlig verneutstyr foretas i samråd med arbeidstakeren, eventuelt verneombud og/eller bedriftshelsetjeneste.
Arbeidsgiver bør ta hensyn til følgende:
- Brukerveiledning/instruks til maskiner og utstyr som benyttes. Her er er det oppgitt hvilket verneutstyr som skal brukes.
- Sikkerhetsdatablad for kjemikalier oppgir krav til verneutstyr ved bruk.
- Personlig tilpasning. Ansatte er forskjellige, og noen ganger kan det være grunn til å velge verneutstyr basert på enkeltpersoners behov.
- Er det flere typer verneutstyr som skal brukes sammen, for eksempel vernebriller og hørselvern, så må man påse at de kan kombineres uten at verneeffekten reduseres.
Se også forskrift om organisering, ledelse og medvirkning kap. 15.
Hvordan velge riktig arbeidstøy for den jobben som skal gjøres?
Det er arbeidsgivers ansvar å vurdere behov for beskyttende tøy. (Forskrift om organisering, ledelse og medvirkning, kap 15). Det finnes en rekke standarder for arbeidstøy og arbeidssko, og det er viktig at man velger utstyr basert på hvilken risiko man skal beskyttes mot. Det finnes bl.a. flammehemmende tøy, antistatisk tøy mv.
Krav til bruk av arbeidstøy er ikke alltid begrunnet i sikkerhet, men kan ha andre begrunnelser og funksjoner. Eksempler kan være hygienehensyn eller for å skape identitet og gjøre ansatte lett gjenkjennelige for kunder.
Hvor ofte må vi skifte ut verneutstyr?
Dette varierer basert på type av utstyr, hva det skal beskytte mot og hvor hard bruk det er utsatt for. Arbeidsgiver skal etablere rutiner for jevnlig vedlikehold og utskifting som sørger for at verneutstyret alltid fungere etter hensikten. (Forskrift om organisering, ledelse og medvirkning, § 15-4).
Når det gjelder hansker og bekledning er det særlig viktig å skifte dette dersom det har blitt tilsølt, da tilgriset hansker/tøy medfører økt hudkontakt.