Hopp til hovedinnhold
Logg inn

Krav til opplæring for alle som bruker diisocyanater

Kvinnelig ingeniør står foran konstruksjonsarbeid med et nettbrett.

Foto: ake1150 - stock.adobe.com

Fra 24. august 2023 må alle kunne dokumentere fullført opplæring for alle som bruker diisocyanater og alle som overvåker arbeid hvor diisocyanater benyttes.

Målet med opplæringskravet

Det er 5000 arbeidstakere i Europa som blir syke etter å ha vært eksponert for produkter som inneholder diisocyanater. Målet med opplæringskravet er å få bort produkter som inneholder diisocyanater.

Substitutter for diisocyanater

Det er flere produkter som det er vanskelig å erstatte som inneholder diisocyanater, blant annet byggeskum, lim, lakk og tetningsmasser. Så dere må jobbe med å finne substitutter for diisocyanater. I kjemikaliehåndteringen er det et krav om at en skal vurdere substitutter for hele tiden å velge "snillere" produkter. Nå har dere en gylden anledning til å gå gjennom kjemikaliebeholdningen, og få bort flest mulig produkter som er mest skadelige. Senere blir oppfølging mye lettere, og de ansatte blir mindre eksponert for skadelige produkter.

Kravet til opplæringen

Opplæringen må gis av en ekspert, med en ekspert menes en som kan dokumentere å ha:

  • Kompetanse innen arbeidsmiljøfag oppnådd gjennom faglig utdannelse eller yrkesopplæring
  • Spesifikk kompetanse på de feltene som er relevante for kravet

Eksempelvis kan leverandøren av kjemikaliene levere kursmateriell, mens det er en ekspert som må holde kurset. Det kan for eksempel være en yrkeshygieniker hos bedriftshelsetjenesten.

Kurset krever at det er muligheter for dialog mellom kursdeltaker og kursholder, så ren e-læring er ikke mulig. Kursdeltakerne må også ta en test, for å dokumentere at de har forstått innholdet i kurset.