HMS-maler
Her finner du alle maler og dokumenter som er lagt ut under HMS-kapitelet i Arbinn. Unntak er maler for sykefravær, som finnes på egen side under Sykefraværsoppfølging.
Rutiner og plakater
-
Varslingsrutine/Whistleblowing Procedure
Varslingsrutine for bedrifter
-
Rutine for avvikshåndtering
Eksempel på rutine for håndtering av avvik. Rutinen må tilpasses bedriftens forhold.
-
Brannrutine, eksempel
Dette er et eksempel på hvordan en brannrutine kan se ut. Rutinen må tilpasses bedriftens faktiske forhold.
-
Varslingsplakat brann
Beredskapsplakat med varslingsinstruks for brann. Henges opp på arbeidsstedet. Finnes på norsk og engelsk.
-
Beredskapsplakat personskade
Plakat som beskriver riktig håndtering ved personskade. Denne kan henges opp på arbeidsplassen for at alle skal vite hva de skal gjøre i en krisesituasjon.
-
Beredskapsplakat innbrudd
Beredskapsplakat ved innbrudd. Denne kan benyttes som instruks ved innbrudd og henges opp på arbeidsstedet. Finnes på norsk og engelsk.
-
Beredskapsplakat ran
Beredskapsplakat mot ran. Denne kan benyttes som instruks ved ranshendelser og henges opp på arbeidsstedet. Finnes på norsk og engelsk.
-
Beredskapsplakat vold og trusler
Beredskapsplakat mot vold og trusler. Denne kan benyttes som instruks ved voldshendelser, og henges opp på arbeidsstedet. Finnes på norsk og engelsk.
-
Beredskapsplakat bombetrussel
Beredskapsplakat mot bombetrusler. Denne kan benyttes som instruks ved bombetrusler, og henges opp på arbeidsstedet. Finnes på norsk og engelsk.
-
Beredskapsplakater norsk og engelsk
Plakater på norsk og engelsk for temaene brann, ran, innbrudd, vold og trusler, bombetrussel og personskader. Henges opp på arbeidsplassen.
Skjema og sjekklister
-
Sjekklister for vernerunder
Excelfil med to forslag til sjekkliste for vernerunde. En for kontorarbeidsplasser samt en som rommer flere arbeidsmiljøutfordringer. Listene må tilpasses den enkelte arbeidsplass, men fungerer godt som et utgangspunkt.
-
Avtale om ikke å velge verneombud
Ved færre enn 5 ansatte kan man skriftlig avtale å ha en annen ordning enn å velge et verneombud. Arbeidstilsynet har laget en mal som utgangspunkt for avtale om å ikke velge verneombud.
-
Skjema for registrering av avvik
Eksempel på skjema til bruk ved registrering av avvik.
-
Sjekkliste for valg av seriøse underleverandører
Hva er det viktig å tenke på når man skal velge underleverandør? Denne sjekklisten ramser de viktigste tingene man bør undersøke før man inngår avtaler med underleverandører.
-
Mal / skjema for medarbeidersamtale, eksempel 1/Form for use in appraisal interview example 1
Forslag til enkel mal / skjema for medarbeidersamtale, samt veiledning for gjennomføring av samtaler. Malen går gjennom arbeidsområder, kompetanse, samarbeid, trivsel
-
Huskeliste for medarbeidersamtale, eksempel 2/Checklist for appraisal interview example 2
En enkel huskeliste med eksempler på samtalepunkter, blant annet arbeidsoppgaver, kompetanse, trivsel, samarbeid, og utvikling. Denne kan fint brukes til inspirasjon eller veiledning.
-
Skjema for medarbeidersamtale alternativ 3/Alternative form for use in appraisal interview example 3
Et alternativ til et omfattende skjema med mange temaer, er å basere seg på noen enkle stikkord for forberedelse og gjennomføring av medarbeidersamtale. I denne tilnærmingen prioriteres tiden på de områdene hvor medarbeideren er minst fornøyd i forhold til egne ønsker og forventninger (alternativ 1), eller der det er størst avvik mellom leders- og medarbeiders vurdering (alternativ 2). Temaene i skjemaene må tilpasses det man ønsker fokus på i bedriften.
-
TettPå: Prosess for medarbeideroppfølging
NHOs verktøy for systematisk medarbeidersamtaler og oppfølging.
-
Sjekkliste for el-installasjoner, egenkontroll
Det er mange svakheter ved el-anlegg som kan avdekkes ved en enkel egenkontroll. Denne sjekklisten er et godt hjelpemiddel for gjennomføring av jevnlig kontroll.
-
Sjekkliste brannforebygging
Et eksempel på sjekkliste som inneholder de viktigste punktene å vurdere ved brannforebygging. Listen er ikke uttømmende, og bør tilpasses bedriftens forhold.
-
Sjekkliste ved ulykke
Sjekklisten for alvorlig ulykke inneholder punkter det er viktig å huske på hvis din bedrift opplever en alvorlig ulykke. Listen kan tilpasses hver enkelt bedrift. Det anbefales å bruke tid på tilpasse listen slik at bedriften har en beredskap hvis en alvorlig ulykke skulle skje. Diskuter gjerne i bedriften om hvordan dere bør håndtere en alvorlig ulykke. Husk å legge sjekklisten inn i bedriftens internkontrollsystem.
Veiledere og guider
-
Veileder for valg av BHT
Hvordan velge riktig bedriftshelsetjeneste (BHT)? Denne veilederen inneholder sjekklister til bruk ved valg eller evaluering av BHT, samt liste for bestilling av helseundersøkelser.
-
Vibrasjonshåndboken
Vibrasjonshåndbok fra Norsk Industri
-
Medarbeiderundersøkelse/ Employee survey
Ledere sitter ofte med spørsmål som: "bør vi gjennomføre en medarbeiderundersøkelse i vår bedrift, hvordan skal vi gjøre det? Hvilke type undersøkelse skal vi velge, og vil det utvikle organisasjonen i positiv retning? " Denne veilederen tar for seg 6 faser i en medarbeiderundersøkelse. Norsk og engelsk versjon.
-
Veileder for oppfølging av ansatte ved ulykke
Det er viktig å følge opp de ansatte etter en ulykke. Ha en-til-en-samtaler og oppfølgingsmøter. Observer de berørte og bistå ved behov. Et alternativ kan også være å tilby psykologisk bistand. God informasjon er viktig til de direkte og indirekte berørte.
Vi har laget et forslag til et skriv som kan gis til de ansatte. Det beskriver vanlige og typiske reaksjoner etter at en har vært utsatt for en alvorlig hendelse. Når man vet hvilke reaksjoner som er typiske, er det lettere å forstå og akseptere egne reaksjoner og bedre mestre disse. Be gjerne BHT om bistand. Tilpass skrivet til den aktuelle situasjonen. Videre bør det opplyses om hvor/hvordan man kan kontakte ansvarlig leder, hvis de ansatte skulle ha behov for det.
Brevmaler
-
Brevmal for svar til advokat ved bestridelse av inkassokrav fra useriøse aktører
Vær obs på telefon fra useriøse tilbydere som gjør telefonsalg til en trussel. Har du vært så uheldig at du uforvarende har mottatt faktura fra en useriøs tilbyder, kan du benytte følgende skjema for å bestride kravet.
-
Brevmal for bestridelse av svindelkrav
Vær obs på telefon fra useriøse tilbydere som gjør telefonsalg til en trussel. Har du vært så uheldig at du uforvarende har mottatt faktura fra en useriøs tilbyder, kan du benytte følgende skjema for å bestride kravet.