Maler til bruk ved sykefraværsoppfølging
NHO har utarbeidet en rekke maler til bruk i oppfølging av sykefravær, registrering og bestridelse av krav mm. De kan lastes ned her.
NHO har utarbeidet en rekke maler til bruk i oppfølging av sykefravær, registrering og bestridelse av krav mm. De kan lastes ned her.
Verktøyet kan benyttes til alle typer fravær, både ferieplanlegging og sykefravær. Du velger selv hvilke typer fravær du vil registrere. Vi anbefaler å lese veileder før du tar verktøyet i bruk. NB: Informasjon om årsak til fravær kan være berørt av personvernregler, og vi oppfordrer til å være varsom i håndtering av denne type opplysninger. Se også Arbinns juridiske betingelser i bunn av siden.
Last ned verktøyet for 2021-2024
En mal for utforming av oppfølgingsplan etter oppfølgingsmøte innen 4 uker.
Dette skjemaet kan brukes i oppfølgingsmøte ved vurdering av tilrettelegging, og gjennomføres i henhold til avtale etter første oppfølgingsmøte. Oppfølgingsplan trinn 2 sendes lege og evt NAV ved forespørsel, senest en uke før dialogmøte 2 dersom det er aktuelt.
Eksempel på brev til bruk ved innkalling til dialogmøte i forbindelse med sykemelding.
Mal for rapport etter dialogmøte, kan sendes sykmelder og NAV ved behov.
Eksempel på brev til lege med informasjon om muligheter for tilrettelegging på arbeidsplassen. Bedriften må tilpasse innholdet til sin virksomhet.
Et eksempel på sjekkliste for å vurdere alternative arbeidsoppgaver til ansatte som er sykmeldt. Arket inneholder også forslag til kort informasjon til lege.
Alle virksomheter må ha rutiner for sykefraværarbeidet i bedriften, blant annet må man føre oversikt over fravær i bedriften.
Skjema som kan benyttes av arbeidstaker for å registrere egenmeldt fravær, samt registrere fravær i bedriften. Arbeidstaker fyller ut første del og leverer til arbeidsgiver, som benytter skjema til registrering av saken.
Informasjonsfolder til ansatte som er sykmeldt.
Sjekkliste med gode råd til gjennomføring og oppfølging av samtaler med ansatte.
Krav til ansatte og leder, samt tips til god dialog.
Ifølge folketrygdloven § 8-8 og arbeidsmiljølovens § 2-3, faller retten til sykepenger bort dersom arbeidstaker uten rimelig grunn ikke medvirker til arbeidsutprøving, tilrettelegging med mer.
Ifølge folketrygdloven § 8-18 må arbeidstaker ha vært ansatt ha vært ansatt hos arbeidsgiveren i minst fire uker (opptjeningstid) for å ha krav på sykepenger. Denne brevmalen kan benyttes dersom arbeidsgiver mener dette vilkåret ikke er oppfylt.
Ifølge folketrygdloven § 8-18 skal sykepenger fra arbeidsgiver tidligst ytes fra den dag melding om sykdom er gitt. Ved legeerklæring skal denne leveres arbeidsgiver innen 14 dager, ellers faller retten til sykepenger bort, såfremt det har vært mulig for arbeidstaker å sende legeerklæringen. Denne malen kan benyttes dersom arbeidsgiver mener at arbeidstaker har gitt melding om fravær for sent. (Eller ikke i det hele tatt).
Dersom arbeidsgiver er i berettiget tvil om det er grunnlag for sykmelding, kan arbeidsgiver bestride denne. Dette skjema er eksempel på brev til NAV ved bestridelse av sykmelding ved berettiget grunn til tvil. NB: Arbeidsgiver bør holde tilbake sykepenger dersom man bestrider en sykmelding.
Arbeidsgiver bør holde tilbake sykepenger dersom man bestrider sykemeldingen. Dette er eksempel på brev til NAV dersom man ønsker å bestride sykmelding på grunn av tilbakedatert legeerklæring.
Arbeidsgiver må gi arbeidstaker skriftlig beskjed om at arbeidsgiver vurderer å frata vedkommende retten til å bruke egenmelding. Arbeidstaker skal gis anledning til å uttale seg før beslutning fattes. Denne malen kan arbeidsgiver benytte til å gi en slik skriftlig melding.
Arbeidsgiver må gi arbeidstaker skriftlig beskjed om at arbeidsgiver vurderer å frata vedkommende retten til å bruke egenmelding. Arbeidstaker skal gis anledning til å uttale seg før beslutning fattes. Denne malen kan arbeidsgiver benytte til å gi en slik skriftlig melding.
Dersom NAV er uenig med arbeidsgiver ved bestridelse, og mener det er grunnlag for sykepenger i arbeidsgiverperioden, vil de kreve refusjon fra arbeidsgiver. Arbeidsgiver kan klage til Ankenemnda for sykepenger. Ankefrist er 3 uker fra vedtak ble mottatt, og arbeidsgiver trenger da ikke betale ut pengene får en endelig avgjørelse er tatt. Ta vare på alle typer av dokumentasjon, som sms eller epost, som kan underbygge årsak til at man mener sykmeldingen ikke er reel, og beskriv årsak til bestridelse så konkret som mulig. Denne malen kan benyttes ved en slik anke.